Η εγκυμοσύνη καθορίζεται από ένα ιδιαίτερο και μοναδικό ταξίδι για κάθε γυναίκα.
Άλλες το περιμένουν με λαχταρά, άλλες με ενδεχόμενο φόβο και άλλες με ανάμεικτα συναισθήματα. Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια περίοδο συνεχών αλλαγών στη διάθεση της εγκύου όπου οι μεταπτώσεις της κυμαίνονται από συναισθήματα ενθουσιασμού, έντονου άγχους ακόμα και κατάθλιψη. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από έντονα συναισθήματα αμφιθυμίας ιδιαίτερα στην περίπτωση της πρώτης εγκυμοσύνης όπου υπάρχει ο φόβος του αγνώστου.
Σε αυτή την περίοδο πολλές γυναίκες αισθάνονται μια ανησυχία για πιθανή απώλεια του μωρού ή ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα
κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού . Οι φόβοι αυτοί είναι απόλυτα φυσιολογικοί, καταστάσεις που σε άλλες συνθήκες δεν θα προκαλούσαν κάποια ανησυχία, τώρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα και ίσως να επιφέρουν αλλαγή στη διάθεση τους.
Αυτές οι διακυμάνσεις είναι πιο έντονες σε κάποιες γυναίκες, αυτό οφείλεται στην προσωπικότητα τους, τα άλυτα ζητήματα της προσωπικής τους ζωής, το στρες που βιώνουν, τις ορμονικές αλλαγές στο σώμα τους και τη συναισθηματική υποστήριξη που λαμβάνουν από το οικογενειακό και κοινωνικό τους δίχτυο.
Η περίοδος της εγκυμοσύνης αποτελεί μια πηγή στρες και ανάλογα το κάθε τρίμηνο που βρίσκονται οι μέλλουσες μητέρες βιώνουν και διαφορετικά συναισθήματα.
Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι οι περισσότερες εγκυμονούσες ντρέπονται να επικοινωνήσουν αυτές τις ανησυχίες τους ή τις αμφιβολίες τους. Αμφιβολίες που σχετίζονται με τον ρολό της μητρότητας, με το πόσο ήθελε πραγματικά να γίνει μητέρα ή κατά πόσο είναι πραγματικά κατάλληλη να γίνει μητέρα συμβάλλουν στη ψυχολογική της κατάσταση και ίσως πυροδοτούν τις ενδεχόμενες ενοχές που νιώθει.
Οι γυναίκες αισθάνονται ότι δεν δικαιούνται να έχουν αμφιβολίες, να φοβούνται ή να νιώθουν ενοχές. Αισθάνονται ότι θα έπρεπε να έχουν μόνο θετικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Αναμφίβολα έχει περαστεί η πεποίθηση ότι η εγκυμοσύνη είναι πιο χαρούμενη περίοδος, ένα κοινωνικό πρότυπο, που επιβάλει στη γυναίκα να αισθάνεται χαρούμενη , όμως σε αυτή τη περίοδο πολλές γυναίκες βιώνουν έντονο στρες και ανάμεικτα έως αρνητικά συναισθήματα.
Το πρώτο τρίμηνο κυριαρχείται από συναισθήματα όπως ανησυχία και φόβος για τυχόν απώλεια του μωρού.
Σε αυτή τη φάση η έγκυος βιώνει μεγάλες εναλλαγές και αμφιθυμία συναισθημάτων κυρίως λόγω των ορμονικών διαταραχών.
Το δεύτερο τρίμηνο, η περίοδος των αισθητών εμβρυικών κινήσεων, όπου η μέλλουσα μητέρα αρχίζει να «νιώθει» το μωρό στη κοιλία της, αποτελεί ορόσημο για την εγκυμοσύνη και τον δεσμό μεταξύ μητέρας-μωρού.
Τα συναισθήματα αυτή τη περίοδο είναι λιγότερα έντονα γιατί δεν υπάρχουν τόσο έντονες ορμονικές διαταραχές. Σε αυτό το στάδιο παρατηρείται μια μετακίνηση ως προς το άγχος που βιώνουν οι έγκυες. Πολλές μέλλουσες μανούλες αισθάνονται ανασφάλεια για το
βάρος τους, τους απασχολεί ιδιαίτερα η εξωτερική τους εμφάνιση και έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση η όποια μπορεί να ενισχυθεί ανάλογα τη προσωπικότητα της μητέρας.
Σε αυτό το στάδιο πολλές γυναίκες αισθάνονται μια εξάρτηση προς το σύντροφο τους λόγω της αλλαγής του σώματος τους.
Η αλλαγή στο βάρος τους δυσκολεύει την καθημερινότητα τους, με αποτέλεσμα να μην νιώθουν ανεξάρτητες και έτσι εγκλωβίζονται μέσα σε αυτό το συναίσθημα χωρίς να μπορούν να ακολουθούσουν το δικό τους πρόγραμμα και καινούργιο ρυθμό
Σε αυτό το στάδιο παρατηρείται και μια αλλαγή από το σύντροφο τους. Με τη δική του σειρά ο μέλλον μπαμπάς προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση.
Οι γυναίκες αισθάνονται ότι δεν είναι επιθυμητές γιατί το σώμα τους αλλάζει και αυτό επιφέρει αλλαγές στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.
Η συζήτηση γύρω από το θέμα μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να καθησυχάσει τους φόβους και τις αγωνίες και να βρει τα πατήματα του στα καινούργια δεδομένα που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Καθώς η μέλλουσα μανούλα διανύει το τρίτο τρίμηνο, ο ενδεχόμενος φόβος για τον τοκετό επανέρχεται στο προσκήνιο.
Ειδικά σε πρωτότοκες μητέρες η διαδικασία τοκετού ίσως να μοιάζει τρομακτική. Αλλαγές που πρόκειται να συμβούν στη ζωή
της μέλλουσας μητέρας , οι ανησυχίες και οι φόβοι για την υγεία του μωρού, οι πόνοι του τοκετού, εάν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν τις απαιτήσεις του καινούργιου τους ρόλου είναι μερικές από τις σκέψεις που πολιορκούν το μυαλό της εγκύου. Το βάρος της κοιλίας, η δυσκινησία που αισθάνονται, η δυσκολία στον ύπνο και η κόπωση είναι επίσης χαρακτηριστικά του τριμήνου.
Το ταξίδι της εγκυμοσύνης αποτελείται από ένα κράμα συναισθημάτων που εναλλάσσονται μεταξύ τους.
Είναι απαραίτητο η έγκυος να νιώθει ασφαλής να εκφράσει τα συναισθήματα της στους οικείους της άλλα και σε ειδικούς και να ζητήσει στήριξη και βοήθεια.
Οι οικείοι και οι σύντροφοι καλούνται αυτή την περίοδο να είναι υπομονετικοί και να δείχνουν κατανόηση. Η έγκυος έχει ανάγκη από κατανόηση, ενθάρρυνση, αφοσίωση του συζύγου και έλλειψη επικρίσεων. Παράλληλα και ο μέλλον μπαμπάς χρειάζεται φροντίδα από τη μέλλουσα μητέρα, να τον συμπεριλάβει σε όλο το ταξίδι και πρωτίστως να επικοινωνούν τα συναισθήματα τους. Είναι ένα
πρωτόγνωρο ταξίδι και για τους μπαμπάδες ειδικότερα αυτούς που το βιώνουν πρώτη φορά. Η επικοινωνία θα βοηθήσει τη σχέση σας και τη ψυχολογία σας.
Η εγκυμοσύνη είναι αναμφισβήτητα μια περίοδος σημαντική και ξεχωριστή για κάθε γυναίκα. Ένα ταξίδι στη μητρότητα. Οι ψυχολογικές διακυμάνσεις είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εγκυμοσύνης. Δεν υπάρχει λόγος να σας τρομάζει.
Σημαντικό είναι να το αναγνωρίσετε ώστε να μπορέσετε να το διαχειριστείτε. Να θυμάστε ότι η κάθε μια από εμάς βιώνει το ταξίδι της εγκυμοσύνης της διαφορετικά ανάλογα την προσωπικότητα της και τα βιώματα της.
Η επικοινωνία των συναισθημάτων σας θα βοηθήσει τη ψυχολογία σας.
Μαρία Χριστοφή
Σύμβουλος ψυχικής Υγείας – Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
No Comments