ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΙΛΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΙΛΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

Οι καλοκαιρινές διακοπές, εκτός από τις όμορφες αναμνήσεις και το σοκολατένιο χρώμα, αφήνουν κάποιες φορές και μερικά επιπλέον κιλά. Επιστρέφοντας, λοιπόν, από τις καλοκαιρινές διακοπές, συνήθως έχουμε μία διάθεση να οργανώσουμε καλύτερα ποικίλα θέματα που μας απασχολούν, μεταξύ των οποίων είναι και οι διατροφικές μας συνήθειες. Για να χάσετε 500γρ λίπος, πρέπει να ‘ξοδέψετε’ 3500 θερμίδες επιπλέον από τις ημερήσιες δραστηριότητες. Επειδή, όμως, ακούγονται πολλές οι θερμίδες και ίσως είναι ακατόρθωτο να ξοδευτούν επιπλέον 3500 θερμίδες σε μία μόνο μέρα, το σωστό είναι να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος  step-by-step. Δηλαδή , αυξάνοντας κάθε μέρα την ενεργειακή δαπάνη μέσω φυσικής δραστηριότητας, τότε μόνο μπορείτε να χάσετε 500γρ – 1 κιλό λίπους ανά 7 μέρες. Επίσης, με την καθημερινή άσκηση, εκτός από τις θερμίδες που καίτε, βοηθάτε και στη μείωση της όρεξης.

Το σημείο κλειδί για επιτυχημένη απώλεια βάρους και σωματικού λίπους είναι η ισορροπία και η οργάνωση!

Θα σας δώσω κάποιες χρήσιμες συμβουλές λοιπόν:

  • Τα συχνά γεύματα είναι απαραίτητα . Ένα γεύμα κάθε 3-4 ώρες βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης και του κορεσμού, απαραίτητο όταν θέλουμε να χάσουμε κιλά. Τρώγοντας τακτικά ελέγχουμε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, και όσο τα κρατάμε σταθερά, τόσο καλύτερα φερόμαστε απέναντι στο φαγητό αλλά και στις ποιοτικές επιλογές των τροφίμων καθημερινά στο πιάτο μας.
  • Ο περιορισμός ή και η αποφυγή του αλκοόλ, θα συμβάλλει καθοριστικά στην απώλεια βάρους. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, όπως κοκτέιλ στην παραλία ή ουζάκια στις ταβέρνες… Ελαττώνοντας το, βοηθούμε τον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί από την αλκοόλη και παράλληλα μειώνουμε αρκετά τις προσλαμβανόμενες θερμίδες, αφού 1 γραμμάριο αλκοόλης ισοδυναμεί με 7 θερμίδες.
  • Τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά, μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια μας να χάσουμε κιλά. Ποικίλες μελέτες αποδεικνύουν συνεχώς ότι όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον 3-5 φρούτα και 1 μεγάλη μερίδα σαλάτας καθημερινά έχουν ένα υγιές σωματικό βάρος. Η μειωμένη θερμιδική τους αξία, σε συνδυασμό με τον κορεσμό που προκαλούν λόγω των φυτικών ινών, αλλά και η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά συστατικά, αποτελούν τους βασικούς λόγους για τους οποίους βρίσκονται σε όλα τα διαιτολόγια για απώλεια βάρους.  
  • Η απώλεια βάρους προϋποθέτει  και επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού. Συστήνεται η πρόσληψη νερού αλλά και ροφημάτων χωρίς ζάχαρη , όπως είναι το πράσινο τσάι. Συγκεκριμένα, το πράσινο τσάι, λόγω των κατεχινών που περιέχει, προκαλεί αυξημένη θερμογένεση, με αποτέλεσμα, να τονώνεται ο μεταβολικός ρυθμός. 
  • Με την επιστροφή μας στο σπίτι μας, μπορούμε να απολαμβάνουμε σπιτικό φαγητό πιο συχνά, συγκριτικά με τις καλοκαιρινές διακοπές , όπου τρώγαμε καθημερινά έξω. Το σπιτικό φαγητό συμβάλλει στην απώλεια βάρους, καθώς έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των υλικών. Εκτός, λοιπόν, από το ελαιόλαδο, που ως γνωστόν συστήνουμε 1-2 κουτ. σούπας ανά μερίδα, μαγειρεύοντας στο σπίτι μπορούμε να ενισχύουμε το φαγητό μας με μπαχαρικά και μυρωδικά. Κάποια βότανα και μυρωδικά έχουν συσχετιστεί με το αδυνάτισμα, όπως είναι το μαυροπίπερο, το πιπέρι καγιέν , ο κουρκουμάς, η ρίγανη και ο βασιλικός.
  • Το διατροφικό τεστ DNA είναι ένα πολύτιμο εργαλείο –σύμμαχος στην προσπάθεια μας να χάσουμε βάρος. Η γενετική προδιάθεση στην αφομοίωση και τον μεταβολισμό της τροφής , είναι διαφορετική για τον κάθε οργανισμό. Όταν λοιπόν έχουμε μία ολοκληρωμένη γενετική ανάλυση , τότε και η διατροφική προσέγγιση θα είναι απόλυτα εξατομικευμένη. (Βρες περισσότερες πληροφορίες για το iDNA Test 3σε1 εδώ!)

Αναστασία Κόκκαλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Καλλίδου 1, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 224627, κιν. 6974 451450
Email: info@kokkalidiet.gr
www.kokkalidiet.gr

No Comments

Give a comment