ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΑΡΚΕΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D;

ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΑΡΚΕΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D;

Η βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, απαραίτητη για την προαγωγή της υγείας. Εκτός από την συμβολή της στην οστική μάζα και την ενδυνάμωση των οστών, τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν και άλλα οφέλη, όπως αντικαρκινική δράση, προστασία στην καρδιαγγειακή λειτουργία, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, καλύτερος μεταβολισμός.

Η μοναδικότητα αυτής της βιταμίνης οφείλεται στο ότι εκτός από βιταμίνη, είναι και μία ορμόνη που το σώμα μας μπορεί να συνθέσει με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας.
Η βασική της λειτουργία είναι η συμβολή της στη μέγιστη απορρόφηση του ασβεστίου, ώστε να βοηθήσει στην ενδυνάμωση η τον οστών και των δοντιών, και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Οι βασικές διατροφικές πηγές βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια, τα ιχθυέλαια, οι φυτικές μαργαρίνες. Υπάρχει φυσικά σε λίγες τροφές, αλλά προστίθεται σε τρόφιμα και ποτά, τα οποία περιέχουν ασβέστιο.

Ο ήλιος αποτελεί μία εξαιρετική πηγή , αλλά είναι δύσκολο να μετρηθεί η ακριβής ποσότητα και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος υπερβαίνει σαφώς τα οφέλη του ήλιου ως προς τη σύνθεση της βιταμίνης D.

Ποσότητα βιταμίνης D σε τρόφιμα:

  • 1 κουτ. σούπας μουρουνέλαιο: 1,360 IU
  • 90γρ σολομός: 800 IU
  • 120 ml ενισχυμένο γάλα:100 IU 

Παρά το γεγονός, λοιπόν ότι προσλαμβάνουμε  βιταμίνη D μέσω της τροφής και του ήλιου, εκτιμάται ότι  40%-75% του πληθυσμού έχει έλλειψη. Επομένως, η λήψη του κατάλληλου συμπληρώματος είναι αναγκαία.*

Οι ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη D είναι οι ακόλουθες:

  • Βρέφη και ενήλικες έως 50 χρονών: 200 IU (διεθνείς μονάδες)
  • Ενήλικες από 51 έως 70 χρονών: 400-600 IU
  • Άτομα άνω των 70 ετών: 800 IU Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη D, καθώς ο οργανισμός τους δεν συνθέτει αρκετή D, περνούν λιγότερες ώρες εκτός σπιτιού.

Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή και επομένως μπορεί να συσσωρευτεί στον οργανισμό, άρα υπάρχει ένα ανώτατο όριο ανοχής που είναι  4.000 IU, το οποίο υποδεικνύει και τη μέγιστη ποσότητα πρόσληψης καθημερινά. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μεγαλύτερες δόσεις θα ήταν και πιο ευεργετικές.

Επίσης, υπάρχει τρόπος να μετρήσουμε τα επίπεδα βιταμίνης  D στο αίμα με απλή αιματολογική εξέταση. Κλινικά, γίνεται μέτρηση της -hydroxyvitamin D [25(OH)D], η οποία πρέπει να είναι 20-40 nanograms/ml . Αξιοσημείωτο ρόλο παίζουν και τα είδη των λιπαρών στην αφομοίωση της βιταμίνης D. Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά συσχετίζονται με την επίδραση της και τη λειτουργία της. Σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία, τα επίπεδα της 25OHD στο αίμα, όταν δόθηκαν συμπληρώματα D ήταν αυξημένα όταν υπήρχε πρόσληψη περισσότερων μονοακόρεστων λιπαρών και χαμηλότερα όταν υπήρχαν περισσότερα πολυακόρεστα στη δίαιτα. Επομένως, ακόμη και η σύνθεση της δίαιτας στα είδη των λιπαρών επηρεάζει τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό.


Αναστασία Κόκκαλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Καλλίδου 1, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 224627, κιν. 6974 451450
Email: info@kokkalidiet.gr
www.kokkalidiet.gr


* Σαν κέντρο συστήνουμε τα συμπληρώματα διατροφής Ditrevit της Humana, για τις επιπλέον ανάγκες του οργανισμού του παιδιού σας σε Βιταμίνη D! Κατάλληλα για βρέφη από 0μ+
Τα βρίσκετε εδώ!

**Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μίας ισορροπημένης δίαιτας. Να μη γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας. Ενδέχεται να υπάρχουν περαιτέρω αλληλεπιδράσεις και παρενέργειες από τις αναγραφόμενες. Να φυλάσσεται μακριά από τα μικρά παιδιά. Να διατηρείται σε σκιερό, ξηρό περιβάλλον και σε θερμοκρασία δωματίου (15-25 ° C), εκτός αν προτείνεται κάτι διαφορετικό από την εταιρία παραγωγής του.

No Comments

Give a comment