ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Εγκυμοσύνη: μπορώ να κάνω δίαιτα; 

Τι πρέπει να προσέχω; 

Πόσα κιλά μπορώ να πάρω ή να χάσω;»

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια πολύ γλυκιά περίοδο. Η θρεπτική κατάσταση της μητέρας αποτελεί το κλειδί για την υγεία τόσο του νεογνού όσο και της ίδιας. Η ομαλή αύξηση βάρους, η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας τροφίμων και θρεπτικών συστατικών, η χρήση των κατάλληλων συμπληρωμάτων βιταμινών και ιχνοστοιχείων και η αποφυγή του αλκοόλ και του καπνίσματος είναι καθοριστικοί παράγοντες για την καλή θρεπτική κατάσταση της μητέρας και την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ο μεταβολισμός της μητέρας παρουσιάζει μεταβολές, λόγω αλλαγών σε ορισμένες βασικές αναπαραγωγικές ορμόνες. Η προσθήκη σωματικού βάρους είναι αναμενόμενη αλλά θα πρέπει να βρίσκεται εντός των φυσιολογικών ορίων. Οι συστάσεις για την αύξηση βάρους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης  είναι εξατομικευμένες και σύμφωνα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) της μητέρας πριν την εγκυμοσύνη (ΒΜΙ = βάρος/ύψος2), σύμφωνα με τον πίνακα του Institute Of Medicine.

ΒΜΙ ΠΡΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ/ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 12η ΕΒΔΟΜΑΔΑ
ΒΜΙ < 19.812,5 – 18,0 κιλά0,5 κιλά
ΒΜΙ > 19,8 έως 26,0 11,5 – 16,0 κιλά0,4 κιλά
ΒΜΙ > 26,0 έως 29,0 7, 0 – 11,5 κιλά0,3 κιλά
ΒΜΙ > 29,07,0 κιλά-
Κυοφορία Διδύμων15,9 έως 20,4 κιλά0,7 κιλά
Κυοφορία Τριδύμων22,7 κιλά-

Οι επιπρόσθετες ενεργειακές απαιτήσεις για την έγκυο αφορούν βασικά το 2ο και το 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και ανέρχονται στις 300 – 500 θερμίδες επιπλέον / μέρα.  Η λαϊκή ρύση που θέλει την έγκυο να τρώει για .. δύο δεν γίνεται αποδεκτή. Το κλειδί στην σωστή και ισορροπημένη διατροφή της εγκύου δεν βρίσκεται στην ποσότητα του φαγητού αλλά στην ποιότητα.

Η περίοδος της εγκυμοσύνης δεν ενδείκνυται για απώλεια βάρους ακόμη και αν η έγκυος είναι υπέρβαρη. Στην περίπτωση της εγκύου που υπάρχουν περιττά κιλά, θα πρέπει να τροποποιηθούν οι διατροφικές  συνήθειες και να υιοθετηθεί ένα κατάλληλο διατροφικό πρόγραμμα που να καλύπτει τις ανάγκες της εγκύου με στόχο την πρόσληψη 8 κιλών καθ’ όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ένα σωστό διατροφικό σχήμα θα πρέπει να περιέχει:

  1. Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξία
  2. Σύνθετους Υδατάνθρακες  
  3. Μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά 
  4. Ασβέστιο και βιταμίνη D 
  5. Σίδηρο και φυλλικό οξύ

Ο δεκάλογος της σωστή ποιοτικής διατροφής κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης:

  1. Η ημερήσια διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει 6 γεύματα με τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων.
  2. Συστήνονται τουλάχιστον 5-8 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά
  3. Η καθαριότητα και η τήρηση της σωστής υγιεινής των τροφίμων είναι απαραίτητα – καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών
  4. Αποφύγετε τα τηγανιτά, την ζάχαρη και τα τυποποιημένα σνακ
  5. Το κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι θα πρέπει να είναι πολύ καλά μαγειρεμένα. 
  6. Απαγορεύονται: συκώτι, , τυριά Μπρι και Κάμεμπερτ, μπλε τυριά, ωμά αυγά, μαγιονέζα, μους, τρόφιμα που περιέχουν ωμό αυγό, ωμό ή μισοψημένο κρέας ή ψάρι
  7. Κρίνεται απαραίτητος ο περιορισμός της πρόσληψης νατρίου (αλάτι) ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση οιδήματος και υπέρτασης.
  8. Αυξημένη πρόσληψη φυλλικού οξέος (αυγά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αρακάς, δημητριακά ολικής αλέσεως), καθώς είναι πολύ σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου.
  9. Συστήνεται η κατανάλωση 2-2,5 λίτρα υγρών ημερησίως για επαρκή ενυδάτωση.
  10. Βασιστείτε στο μοντέλο της Μεσογειακής Δίαιτας καθ' όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και του θηλασμού.

Αναστασία Κόκκαλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Καλλίδου 1, Θεσσαλονίκη
Τηλ 2310 224627, κιν 6974 451450
Email: info@kokkalidiet.gr
www.kokkalidiet.gr

No Comments

Give a comment