ΑΝΑΠΝΟΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΑΝΑΠΝΟΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η εγκυμοσύνη συνδέεται με πολλαπλές ορμονικές διακυμάνσεις.
Τα αποτελέσματα αυτών γίνονται αντιληπτά μέσω συμπτωμάτων που εκδηλώνονται σε διαφορετικά συστήματα. Ένα από τα συνήθη συμπτώματα στην εγκυμοσύνη είναι η δύσπνοια, η οποία ανάλογα το τρίμηνο της κύησης μπορεί να οφείλεται τόσο σε ορμονικές μεταβολές όσο και στην πίεση που ασκεί η μήτρα στο διάφραγμα της μητέρας.
Συχνά εμφανίζεται δύσπνοια, η οποία γίνεται αισθητή στην αρχή του 2ου τριμήνου. Οι ορμόνες που παράγονται για να υποστηρίξουν την κύηση ερεθίζουν το κέντρο της αναπνοής, και αυξάνουν τη συχνότητα και το βάθος των αναπνοών, διογκώνουν τα τριχοειδή αγγεία που περιβάλλουν τις κυψελίδες και χαλαρώνουν τις μυϊκές ίνες των πνευμόνων και των βρόγχων, καθιστώντας έτσι την έγκυο επιρρεπή σε εύκολο “λαχάνιασμα” και αίσθημα δύσπνοιας.
Η δύσπνοια επιδεινώνεται όσο η εγκυμοσύνη προχωρά, δεδομένου ότι ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος της εγκύμονος μήτρας πιέζει το διάφραγμα και εμποδίζει την πλήρη έκπτυξη των πνευμόνων. Έτσι η “βαθιά” αναπνοή δεν είναι πολύ αποδοτική. Εξυπακούεται ότι το γεμάτο στομάχι εντείνει το αίσθημα αυτό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω συμπτώματα σας δεν επηρεάζουν το έμβρυο, καθώς αυτό έχει μεγάλες εφεδρείες οξυγόνου και δεν δυσχερεί όταν εσείς λαχανιάζετε ή δυσπνοείτε.

Για να αντιμετωπίσετε αυτά τα συμπτώματα προτείνεται να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα και να αποφεύγετε την κατάκλιση για τουλάχιστον μία ώρα μετά το γεύμα. Επίσης ο περιορισμός στην αύξηση βάρους θα προσφέρει μεγαλύτερη άνεση στην αναπνοή. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι συνίσταται η αύξηση σωματικού βάρους να μην ξεπερνά τα 8 με 12kg.

Άλλο μέτρο που μπορεί να προσφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση της δύσπνοιας είναι η ήπιας μορφής άσκηση και οι ασκήσεις αναπνοών. Το να εντάξετε στην καθημερινή σας ρουτίνα κάποιο είδος άσκησης που ελέγχει τις αναπνοές, όπως η γιόγκα για εγκύους μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά και να μετριάσει τα συμπτώματα. Τέλος το να επαναλαμβάνετε ασκήσεις αναπνοών πριν την βραδινή σας κατάκλιση θα προσφέρει χαλάρωση και βελτίωση στην ποιότητα της αναπνοής σας. Υιοθετείστε συνήθειες οι οποίες θα σας επιτρέψουν να απολαύσετε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας!


Ανακάλυψε τα online μαθήματα Prenatal Yoga που διεξάγονται κάθε μήνα από το Mnb Center εδώ!


Μαίρη Φεντούρη

Μαία MNB CENTER

www.mamabee.gr


Το MNB CENTER σας παρέχει τη δυνατότητα να απολαύσετε μαθήματα Prenatal Yoga από την άνεση του σπιτιού σας με την καθοδήγηση της μαίας μας Μαίρης Φεντούρη, μέσω των διαδικτυακών σεμιναρίων που προσφέρουμε 🙂 Ανακαλύψτε τα εδώ!

No Comments

Give a comment