ΥΠΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ- ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ!

ΥΠΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ- ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ!

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες ορίζουν ότι τα βρέφη τοποθετούνται για ύπνο πάντα ανάσκελα. Αυτή η οδηγία προστατεύει τα βρέφη από τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS). Ωστόσο αυτή η οδηγία έχει δημιουργήσει την εντύπωση σε πολλούς γονείς ότι το να τοποθετείται ένα βρέφος μπρούμυτα είναι γενικώς επικίνδυνο. Στην πραγματικότητα η πρηνής θέση είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τα βρέφη, πάντα εφόσον βρίσκονται υπό την επίβλεψη κάποιου ενήλικα.


Από πότε μπορώ να ξεκινήσω να βάζω το μωρό μου μπρούμυτα και για πόση ώρα;


Μπορείτε να ξεκινήσετε από την πρώτη μέρα που θα επιστρέψετε στο σπίτι!
Μπορείτε για αρχή να παίξετε και αλληλοεπιδράσετε με το μωρό σας ενώ είναι ξύπνιο και τοποθετημένο μπρούμυτα 2 έως 3 φορές την ημέρα για σύντομο χρονικό διάστημα (3-5 λεπτά), αυξάνοντας τον χρόνο καθώς το μωρό δείχνει ότι το απολαμβάνει. Μια εξαιρετική στιγμή για να το κάνετε αυτό είναι μετά την αλλαγή της πάνας ή όταν το μωρό ξυπνάει και δείχνει ευδιάθετο.


Τι γίνεται αν στο μωρό δεν αρέσει αυτή η στάση;


Σε ορισμένα μωρά μπορεί να μην αρέσει από την αρχή να τα τοποθετούμε μπρούμυτα. Δώστε χρόνο στο μωρό σας και καθίστε μαζί του ή τοποθετείστε δίπλα του ένα παιχνίδι. Τελικά το μωρό σας θα απολαύσει τον χρόνο μπρούμυτα και θα αρχίσει να απολαμβάνει το παιχνίδι σε αυτή τη στάση.


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του να τοποθετούμε ένα μωρό μπρούμυτα;


Ηρεμεί τα νεογνά!
Πιο συγκεκριμένα τα νεογνά ηρεμούν πολύ όταν είναι σε αυτή τη στάση, ιδιαίτερα όταν τοποθετούνται μπρούμυτα πάνω στο στήθος της μητέρας τους ή του πατέρα τους. Αυτή η στάση δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας στο νεογνό καθώς ακούει την καρδιά των γονέων του και έχει μειωμένες αντανακλαστικές κινήσεις.


Ανακουφίζει από πόνους!
Η πρηνής θέση ανακουφίζει άμεσα τα βρέφη από ενοχλήσεις και πόνους στην περιοχή της κοιλιάς. Η πίεση που ασκείται στην κοιλιά των βρεφών σε αυτή τη θέση μπορεί να ανακουφίσει από συμπτώματα κολικών και να βοηθήσει ένα βρέφος να αποβάλλει τα αέρια. Επομένως αν ένα μωρό παρουσιάζει ανησυχία που σχετίζεται με πόνο ή ενόχληση στην περιοχή της κοιλιάς είναι πολύ εύκολο και αποτελεσματικό να τοποθετήσουμε το μωρό μπρούμυτα πάνω στο σώμα (στήθος, πήχης) είτε πάνω σε μία επιφάνεια όπως η αλλαξιέρα ή το κρεβάτι των γονέων (φυσικά με επίβλεψη).


Η πρηνής θέση είναι η καλύτερη γυμναστική για τα νεογνά!
Κατά την γέννηση και για κάποιους μήνες τα νεογνά έχουν πολύ αδύναμο αυχένα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από τον κίνδυνο της υπερέκτασης με αποτέλεσμα πιθανό τραυματισμού του αυχένα. Η αλήθεια είναι ότι τα μωρά είναι πολλές ώρες ξαπλωμένα ανάσκελα ή στρυμωγμένα σε κάποια αγκαλιά με αποτέλεσμα να μην έχουν πολλές ευκαιρίες να γυμνάσουν τον αυχένα τους. Η πρηνής θέση είναι πολύ αποτελεσματική για την ενδυνάμωση του αυχένα αλλά και γενικά για την κινητική ανάπτυξη των βρεφών.

Και φυσικά τέλεια θέση για παιχνίδι!
Όσο μεγαλώνει το μωρό σας θα απολαμβάνει όλο και περισσότερο να περνάει χρόνο μπρούμυτα παίζοντας μαζί σας και με τα παιχνίδια του.

Κέλλυ Δάγλα

Μαία Mnb Center

No Comments

Give a comment