ΤΟΚΕΤΟΣ & ΑΓΧΟΣ

ΤΟΚΕΤΟΣ & ΑΓΧΟΣ

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια από τις πιο ευαίσθητες περιόδους της ζωής της γυναικάς. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η γυναίκα βιώνει πολλές και γρήγορες αλλαγές στη ψυχολογία αλλά και στο σώμα της.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι συναισθηματικές αλλαγές και το άγχος του τοκετού είναι έντονα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό μια έγκυος να έχει στρες καθώς πλησιάζει ο τοκετός.
Αυτό το στρες είναι εντονότερο εάν πρόκειται για την πρώτη εγκυμοσύνη όπου το άγνωστο και ο φόβος πυροδοτούν ανησυχίες.

Πολλές γυναίκες αισθάνονται ένα έντονο άγχος και φόβο για τον τοκετό. Το 2000, ο φόβος της εγκύου για τη γέννα, ορίστηκε  «Τοκοφοβία» και είναι κάτι που βιώνουν πολλές γυναίκες. Δεν είναι μόνο ο φόβος του τοκετού που προκαλεί στρες αλλά και οι απαιτήσεις του καινούργιου ρόλου. Έχει παρατηρηθεί ότι πολλές εγκυμονούσες εγκλωβίζονται σε δυσλειτουργικές σκέψεις άγχους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απολαύσουν τη διαδικασία της εγκυμοσύνης.
Είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση να μιλήστε ανοιχτά για τα συναισθήματα και τις ανησυχίες σας και να βρείτε τρόπους διαχείρισης του άγχους.
Παρακάτω σας προτείνουμε μερικούς.

Μιλήστε σε μία φίλη
Μια γυναίκα που είναι σε αντίστοιχη θέση με εσάς ή ήδη είναι μητέρα μπορεί να καταλάβει τις ανησυχίες σας. Μιλήστε και μοιραστείτε τις ανησυχίες σας.

Δικτυωθείτε
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν εργαλεία για να συνδεθείτε με άλλες εγκύους ή νέες μανούλες όπου μπορείτε να μοιράζεστε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες σας.

Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης
Δραστηριότητες όπως γιόγκα, ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμό. Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να αντλήσετε ενεργεία που θα σας βοηθήσει να το αντιμετωπίσετε καλυτέρα.

Άθληση “Νους υγιής εν σώματι υγιεί!”
Βάλτε στην καθημερινότητά σας κάποια μορφή ήπιας άσκησης, όπως το περπάτημα. Η άθληση βοηθά στη μείωση του στρες και παράλληλα έχει οφέλη για τη συνολική υγεία σας. Ζητήστε τη γνώμη του γιατρού σας προτού ξεκινήσετε γυμναστική για να σας συμβουλεύσει ως προς το είδος της άθλησης που είναι κατάλληλο για εσάς.

Κοιμηθείτε καλά!
Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια κουραστική εμπειρία για τον οργανισμό. Σε αυτή τη φάση προσπαθήστε να κοιμάστε καλά και να ξεκουράζεστε όσο μπορείτε.

Προσπαθήστε να τρέφεστε σωστά…
Είναι σημαντικό να προσέχετε η διατροφή σας να είναι ισορροπημένη και υγιεινή, για να λαμβάνετε εσείς και το μωρό σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ενημερωθείτε!
Ειδικά στη περίπτωση που είναι η πρώτη εγκυμοσύνη και υπάρχει ο φόβος για τον τοκετό! Αρχικά ρωτήστε ό,τι θέλετε τον γιατρό ή τη μαία σας χωρίς να ντρέπεστε. Είναι εκεί για εσάς!
Επίσης, υπάρχουν πλέον σεμινάρια (ακόμη και διαδυκτιακά) όπως αυτά που γίνονται από το MNB CENTER με εξειδικευμένες μαίες, έτοιμες να σας λύσουν κάθε απορία και να σας ξε-αγχώσουν! Έχει παρατηρηθεί ότι κάποιες γυναίκες νιώθουν ασφάλεια όταν έχουν αρκετές γνώσεις γύρω από το θέμα του τοκετού.

Το μάθημα για την περίοδο της Εγκυμοσύνης “Εγκυμοσύνη & Αλλαγές: Τι κάνω και τι όχι” είναι Δωρεάν και επαναλαμβάνεται κάθε 2 εβδομάδες! Βρείτε το εδώ:
https://www.mnbcenter.gr/egkymosyni-ti-kano-ti-ochi/

Μιλήστε με τον σύντροφό σας!
Μιλήστε και μοιραστείτε τις ανησυχίες σας. Είναι και για τον μέλλοντα μπαμπά μια καινούργια εμπειρία . Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας και ακούστε τις δικές του. Μιλήστε για τα συναισθήματα σας.

Μιλήστε σε έναν ειδικό…
Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τα αισθήματα άγχους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και σας επηρεάζουν σε βαθμό που η καθημερινή σας ζωή γίνεται δύσκολη, μιλήστε σε κάποιον ειδικό!

Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε κάποιες δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και θα αποσπάσουν την προσοχή σας από τις αρνητικές σκέψεις. Επενδύστε σε δραστηριότητες που σας ενδιαφέρουν, όπως διάβασμα βιβλίων, παρακολούθηση της αγαπημένης σας τηλεοπτικής εκπομπής, ζαχαροπλαστική, ζωγραφική ή κάτι άλλο που σας ευχαριστεί.
Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια ευαίσθητη και ιδιαίτερη περίοδος της ζωής σας. Χρειάζεστε χώρο και χρόνο για να προσαρμοστείτε στον καινούργιο απαιτητικό σας ρόλο. Ο οργανισμός σας υποβάλλεται σε γρήγορες αλλαγές και το γεγονός ότι κυοφορείτε μια νέα ζωή προκαλεί ποικίλα συναισθήματα. Δώστε χώρο μέσα σας και αγκαλιάστε τη διαδικασία της εγκυμοσύνης.

Μαρία Χριστοφή

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Mnb Center

No Comments

Give a comment