ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Το Άγχος Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ψυχιατρική Ένωση είναι μια δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ένα έντονο αρνητικό συναίσθημα, από σωματικά συμπτώματα έντασης και από ανησυχία για το μέλλον (American Psychiatric Association, 1994).

Όταν κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα αποτελεί θετικό χαρακτηριστικό, διότι θέτει το άτομο σε ετοιμότητα για μια «απειλή ή δυσκολία» που ίσως πρόκειται να δεχτεί και μπορεί να κάνει καλό αφού μέσω αυτού μπορεί να παρακινηθεί για να πετύχει στόχους του. Το άγχος μέχρι ένα σημείο θεωρείται υγιές.

Όταν όμως είναι δυσανάλογο με το μέγεθος της «απειλής ή δυσκολίας», ειδικά όταν αισθανόμαστε πως είναι εκτός ελέγχου βιώνεται από το άτομο σαν μία οδύνη, ξεπερνά την ικανότητα από μέρους του να το διαχειριστεί, επιφέρει δυσκολίες στον ψυχικό του κόσμο, μειώνει τη λειτουργικότητα του, τη σωματική και ψυχική ευεξία και τις σχέσεις του. Γιατί τα αδικαιολόγητα συμπτώματα άγχους δηλητηριάζουν τη χαρά.

Όταν η διάρκεια του υπερβαίνει την κατάσταση κινδύνου τότε θεωρείται παθολογική αντίδραση και ίσως αποτελεί ένδειξη κάποιας αγχώδους διαταραχής (Julliet, 2000).

Ας το δούμε λίγο πιο απλά…

Ο καθένας από εμάς εκτίθεται καθημερινά σε στρεσογόνες καταστάσεις, για αυτό και φυσιολογικά, αισθανόμαστε άγχος, φόβο και ανησυχία. Όλοι μπορούν να εκδηλώσουν άγχος μερικές φορές.

Ωστόσο, για να θεωρηθεί ότι κάποιος έχει διαταραχή άγχους, πρέπει να αισθάνεται έντονο άγχος με ή χωρίς λόγο για διάστημα αρκετών μηνών. Συγκεκριμένα, είναι μερικοί άνθρωποι που αισθάνονται ανήσυχοι χωρίς κανένα προφανή λόγο και νιώθουν να συνθλίβονται από την πίεση που τους ασκούν οι αρνητικές σκέψεις τους, ακόμα και όταν όλα πάνε καλά.

Εκείνοι που αισθάνονται άγχος χωρίς προφανή λόγο, συχνά έχουν αρνητικές  σκέψεις που επηρεάζουν τα αισθήματα χαράς της καθημερινής τους ζωή. Μάλιστα η ανησυχία απομακρύνει πολλούς ανθρώπους από την προσπάθειά τους να πετύχουν τους στόχους τους.

Πώς μπορούμε λοιπόν, να ξεπεράσουμε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και να βελτιώσουμε την ζωή μας;

Ολοι οι ειδικοί, μας παροτρύνουν, αρχικά να αναγνωρίσουμε την αιτία, την αδυναμία μας που μας σπρώχνει στην ανησυχία. Αναγνωρίζοντας την αιτία θα μπορέσουμε να την διαπραγματευτούμε με τον εαυτό μας, έτσι ώστε να δυναμώσουμε και να αντισταθούμε στις ενοχλητικές σκέψεις μας.

Μάλιστα οι ειδικοί προτείνουν, όποιος αισθάνεται αρνητικά, να φτιάξει μια λίστα με όλα τα πράγματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να του πάνε στραβά. Στη συνέχεια, θα δώσει από μόνος του απαντήσεις στο κάθε πρόβλημα που έχει καταγράψει, με μια θετική σκέψη και όχι με τις αρνητικές πιθανότητες που τον βασανίζουν. 

Αυτό ουσιαστικά βοηθάει στην αναγνώριση της αιτίας και στην εστίαση των σκέψεων από τις αρνητικές στις θετικές. Εστιάστε λοιπόν στη  θετική πλευρά και καταγράψτε την. Πάντα σε όλα τα θέματα και γεγονότα στη ζωή μας, υπάρχει και η καλή πλευρά από πίσω.

Η προσπάθεια θα βοηθήσει να αποφύγουμε τα αρνητικά που μας κυριεύουν και να φέρουμε στο προσκήνιο τα πιο αισιόδοξα.

Αν και πάλι, αισθάνεσθε ότι δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε, μην κατηγορήσετε τον εαυτό σας ούτε νε τα εγκαταλείψετε. Ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό, από έναν ψυχολόγο. Δεν είναι κακό! Η γνωστική θεραπεία και η συμπεριφορική προσέγγιση, μπορεί να σας δείξει άλλους τρόπους προσέγγισης και αντίδρασης στα αρνητικά γεγονότα.

Μην αφήσετε το άγχος να παίζει με το μυαλό σας!

Γιατί μην ξεχνάμε ότι μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα μας, την ποιότητα ζωής μας και την χαρά μας.

Η θετική προσέγγιση, είτε με την βοήθεια από κάποιον ψυχολόγο ή όχι, σίγουρα θα βοηθήσει να βρείτε λύσεις για να αφήσετε το άγχος πίσω και θα σας δώσει την χαρά και την ικανοποίηση να απολαύσετε τη νέα πραγματικότητα διαχειρίζονται το.

Είναι μεγάλο βήμα και ικανοποίηση όταν προσπαθείς να βοηθάς τον εαυτό σου.

Η εσωτερική μας ισορροπία και η γαλήνη, έχει την δύναμη να αλλάξει την ζωή μας προς το καλό και μαζί με εμάς και τους γύρω μας που μας αγαπούν. 

No Comments

Comments are closed.