ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ;

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ;

Οι γυναίκες που σκέφτονται ότι θέλουν να αποκτήσουν παιδί, ή είναι ήδη έγκυες, αναρωτιούνται συχνά για το
τι μπορεί να περιλαμβάνει ο προγεννητικός έλεγχος.


Στην πραγματικότητα και σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης προ- γεννητικός έλεγχος αφορά μια σειρά διαγνωστικών εξετάσεων που πρόκειται να υποβληθεί μια γυναίκες πριν ακόμη μείνει έγκυος. Όμως, ο ίδιος έλεγχος δύναται να πραγματοποιηθεί και ύστερα από ένα θετικό τεστ κύησης και με την καθοδήγηση του επαγγελματία υγείας του ιατρού και της μαίας.


Μια, λοιπόν, κατηγορία ελέγχου αφορά τον αιματολογικό έλεγχο, δηλαδή εξετάσεις που διενεργούνται με την λήψη αίματος της γυναίκας για την διερεύνηση, για παράδειγμα της ομάδας αίματος, τον παράγοντα Rhesus και διάφορες άλλες τιμές για την διάγνωση τυχόν παθολογικών καταστάσεων που χρήζουν αντιμετώπιση. Τέτοιες καταστάσεις μπορεί να είναι η μεσογειακή αναιμία ή η διαταραχή της
θυρεοϊδικής λειτουργίας. Έτσι μέσα από τον έλεγχο πρόκειται να διαγνωσθούν πρόωρα τέτοιες καταστάσεις, με σκοπό την ομαλή πορεία την εγκυμοσύνης τόσο για μια υγιή μητέρα, όσο και για ένα υγιές έμβρυο.


Πέρα από τις εξετάσεις αίματος μπορεί να πραγματοποιηθεί λήψη καλλιέργειας κολπικού υγρού και τεστ παπανικολάου. Η λήψη γίνεται δια μέσω του κόλπου για την διάγνωση πιθανών μικροβίων του και την ύπαρξη ή μη κάποιας παθολογικής κατάστασης του τραχήλου της μήτρας. Και οι δύο εξετάσεις αποτελούν σημαντικά διαγνωστικά εργαλεία για την κατοχύρωση της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, για την αποφυγή κάθετης μετάδοσης μικροβίου στο έμβρυο, αλλά και την υγείας του τραχήλου.


Στον προγεννητικό έλεγχο περιλαμβάνεται και ο έλεγχος της κυστικής ίνωσης, δηλαδή μιας κληρονομικής γενετικής διαταραχής που οφείλεται σε μετάλλαξη γονιδίου. Για να εμφανίσει ένα παιδί την νόσο θα πρέπει να φέρουν το γονίδιο για την κυστική ίνωση και οι δύο γονείς. (Έλεγχο για την νόσο μπορεί να κάνει αρχικά μόνο ο ένας από τους δυο μελλοντικούς γονείς και ανάλογα με τα ευρήματα να
συστηθεί να γίνει έλεγχος και στον άλλον.)


Τέλος, στον προγεννητικό έλεγχο πρόκειται να λάβετε και μια γενικότερη ενημέρωση από τον ιατρό και την μαία σας για την υπερηχογραφική παρακολούθηση που πρόκειται να διενεργηθεί στην εγκυμοσύνη, καθώς και για τα μεγάλα υπερηχογραφήματα τα οποία είναι:

  • Αυχενική διαφάνεια περί την 11η-13η εβδομάδα κύησης
  • Β- επιπέδου περί την 21-23η εβδομάδα κύησης
  • Υπερηχογράφημα ανάπτυξης – Doppler περί την 31η-33η εβδομάδα της κύησης

Οι γυναίκες που έχουν ήδη ένα θετικό τεστ κύησης και πρόκειται να πραγματοποιήσουν την πρώτη επίσκεψη στον ιατρό, εκτός από την σειρά των διαγνωστικών εξετάσεων του προγεννητικού ελέγχου (εάν δεν έχει προηγουμένως προηγηθεί) πρόκειται να εξεταστεί και υπερηχογραφικά για την επιβεβαίωση της κύησης και με αυτόν τον τρόπο αλλά και για την επιβεβαίωση του καλώς έχειν των εσωτερικών γεννητικών οργάνων.

Η συμβουλευτική και η ορθή καθοδήγηση από τους επαγγελματίες υγείας, την μαία και τον ιατρό, στον προγεννητικό έλεγχο, αφορά όλες τις γυναίκες και κρίνεται αναγκαία για την πλήρη επίγνωση της γυναίκας για την πορεία μιας εγκυμοσύνης. Ενημερωθείτε και εσείς για τον προγεννητικό έλεγχο!


Χρύσα Γερανίου

Μαία MNB CENTER

No Comments

Comments are closed.