ΘΗΛΑΣΜΟΣ. ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ;

ΘΗΛΑΣΜΟΣ. ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ;

Η εκπαίδευση των γυναικών στην τέχνη του μητρικού θηλασμού εντάσσεται στα 10 βήματα για έναν επιτυχή μητρικό θηλασμό, όπως αυτά ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την UNICEF.

Η αλήθεια είναι ότι ο θηλασμός αποτελεί μια φυσική διαδικασία. Τα νεογνά έρχονται στον κόσμο προικισμένα με ένστικτα και αντανακλαστικά που τα βοηθούν να κινούνται προς τον μαστό και να μπορούν να πιάσουν τη θηλή.
Ωστόσο, τόσο για τα νεογνά όσο και για τις μητέρες μεσολαβεί μια περίοδος μάθησης μέχρι ο θηλασμός να είναι εύκολος και για τους δύο.

Τις περασμένες δεκαετίες, η εκπαίδευση αναφορικά με τον θηλασμό προέρχονταν μέσω της παρατήρησης. Οι γυναίκες μεγάλωναν βλέποντας γύρω τους άλλες μεγαλύτερες γυναίκες να θηλάζουν τα μωρά τους. Ζούσαν μέσα σε ένα περιβάλλον που άκουγαν και έβλεπαν πράγματα για τον θηλασμό μέσα από την οικογένεια αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.

Στη σημερινή εποχή τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ. Μια γυναίκα μέχρι να γίνει μητέρα μπορεί να μην έχει καμία εμπειρία σχετική με τον θηλασμό. Οι γυναίκες σήμερα δεν έχουν εικόνες άλλων γυναικών να θηλάζουν ή ακόμη και αν έχουν αυτές είναι ελάχιστες.

Η πληροφόρηση και η εκπαίδευση που μπορεί μια γυναίκα να λάβει αναφορικά με τον θηλασμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να βοηθήσει να καλυφθεί σε έναν βαθμό το κενό των εμπειριών που δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα και με αυτό τον τρόπο να προετοιμαστεί έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο για εκείνη να προσαρμοσθεί σε αυτή τη νέα και άγνωστη μέχρι σήμερα διαδικασία.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα του να παρακολουθήσει μια γυναίκα μαθήματα προετοιμασίας για τον θηλασμό είναι η αποφυγή της παραπληροφόρησης. Οι πληροφορίες για τον θηλασμό, στο διαδίκτυο, τα blogs, τα διάφορα βιβλία και περιοδικά είναι πάρα πολλές. Σε συνδυασμό με διάφορες συμβουλές και απόψεις που μπορεί μια γυναίκα να λάβει από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον αποτελούν ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών, συχνά αντικρουόμενων μεταξύ τους, που μπορούν να δημιουργούν σύγχυση στη γυναίκα που επιθυμεί να θηλάσει.

Η παρακολούθηση μαθημάτων σχετικά με τον θηλασμό μπορεί να προσφέρει στην έγκυο ή τη νέα μητέρα συγκεντρωμένα και αξιόπιστα όλη την πληροφορία που χρειάζεται και να τη βοηθήσει να φιλτράρει τις διάφορες πληροφορίες που έχει λάβει.

Επιπλέον, η προγεννητική εκπαίδευση θα προσφέρει αυτοπεποίθηση στη νέα μητέρα καθώς θα γνωρίζει πως λειτουργεί ο θηλασμός και τι δυσκολίες μπορεί να προκύψουν αλλά και πόσο σημαντικός είναι για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού της. Η κατάλληλη προετοιμασία μπορεί να βοηθήσει τις νέες μητέρες να αισθάνονται πιο σίγουρες για τον θηλασμό έχοντας πιο ρεαλιστικές προσδοκίες.

Είμαστε δίπλα σε όλες τις γυναίκες σε αυτό το νέο ταξίδι της μητρότητας όποια και αν είναι η επιθυμία τους σχετικά με τον θηλασμό.

Κέλλυ Δάγλα
Μαία του MNB CENTER

No Comments

Comments are closed.