ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Ή ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Ή ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

… μια νέα αντίληψη επιτυχίας, ευτυχίας και ένα σπουδαίο σχέδιο ζωής!

Η αυτοεπίγνωση, ο έλεγχος των παρορμήσεων, η επιμονή, ο ζήλος και η αυτοενεργοποίηση, η ενσυναίσθηση και η κοινωνική προσαρμοστικότητα, ο αλτρουισμός και η συμπόνια, συγκροτούν ένα εντελώς διαφορετικό είδος ευφυΐας, τη συναισθηματική νοημοσύνη.
Είναι η ξεχωριστή σφραγίδα ποιότητας που σηματοδοτεί την πρόοδο του ανθρώπου.

Σύμφωνα με έρευνες, όταν βλέπουμε τον εαυτό μας ξεκάθαρα, έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση και είμαστε πιο δημιουργικοί.

Παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις, χτίζουμε πιο δυνατές σχέσεις και επικοινωνούμε πιο αποτελεσματικά.
Με λίγα λόγια, όταν κατακτάμε την συναισθηματική μας αυτεπίγνωση ενδυναμωνόμαστε ψυχικά.

Μάλιστα ο Goleman μας διδάσκει ότι η αξία της αυτοεπίγνωσης μπορεί να φανεί από την έλλειψή της, αφού η έλλειψη επίγνωσης του συναισθήματος μπορεί να αποβεί καταστροφική, , ιδιαίτερα όταν πρέπει να σταθμίσουμε αποφάσεις από τις οποίες εξαρτάται η ζωή μας.


Όταν κάτι το γνωρίζουμε, μας είναι περισσότερο οικείο και λιγότερο αγχωτικό, τρομακτικό.

Μέσω της επίγνωσης φτάνουμε στην αυτογνωσία, δηλαδή πρώτα θα γνωρίσω τον εαυτό μου, θα τον εμπλουτίσω, θα επαναπροσδιοριστώ, θα τον αλλάξω για να μπορέσω να ζήσω πιο ολοκληρωμένα και πιο ικανοποιητικά

Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τον Goleman, Daniel, είναι ότι η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να διδαχθεί και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία. Η συναισθηματική εκπαίδευση τρέφει και ενδυναμώνει τον άνθρωπο, εξοπλίζοντάς τον με τις δεξιότητες που του είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα στη ζωή του.

Πηγή : ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ του Goleman, Daniel 

No Comments

Comments are closed.