ΠΑΡΑΤΡΙΜΜΑ (ΣΥΓΚΑΜΑ): ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

ΠΑΡΑΤΡΙΜΜΑ (ΣΥΓΚΑΜΑ): ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ


Το παράτριμμα, ή αλλιώς το γνωστό μας σύγκαμα, αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα στα βρέφη
Στην περιοχή της πάνας υπάρχει μια χαρακτηριστική κοκκινίλα, πάνω στην οποία πολλές φορές μπορεί να προστεθούν βλάβες από μύκητες και βακτήρια και να επιδεινώσουν την εικόνα.

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας προτείνει κάποιους τρόπους περιποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση του παρατρίμματος. Πιο συγκεκριμένα συστηνέται:

  1. Συχνή αλλαγή της πάνας. Είναι το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης, καθώς μειώνει την υγρασία στο δέρμα που μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του παρατρίμματος.
  2. Προσοχή στο καθάρισμα της περιοχής. Θα πρέπει να πλένεται με νερό και σαπούνι κάθε φορά που κάνει κακά. Επιπλέον, συστήνεται να καθαρίζεται με νερό και πετσετούλα μίας χρήσης ή μωρομάντηλα που δεν περιέχουν αλκοόλ και άρωμα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η περιοχή να αερίζεται καλά και να μένει το μωράκι με ανοιχτή πάνα για όσο το δυνατόν περισσότερο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
  3. Χρήση ειδικής κρέμας για την περιγεννητική περιοχή. Κυκλοφορούν στο εμπόριο πολλές κρέμες που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου, οι οποίες θεωρούνται οι ιδανικές για την περιποίηση του βρεφικού δέρματος στην περιοχή της πάνας. Εάν το δερματάκι παραμένει κόκκινο ανάμεσα στις αλλαγές πάνας συστήνεται η χρήση μίας τέτοιας κρέμας.

Εάν εφαρμόσουμε τα παραπάνω μέτρα υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βελτιωθεί η όψη του παρατρίμματος. Εάν ωστόσο, το παράτριμμα δεν βελτιώνεται ή γίνεται χειρότερο θα πρέπει να απευθυνθούμε στον παιδίατρο μας. Πιθανώς να μας συστήσει θεραπεία με αντιμυκητιασική κρέμα ή κρέμα με βασικό συστατικό την κορτιζόνη. Οι κρέμες αυτές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αυστηρά κατόπιν ιατρικής οδηγίας και για μικρό χρονικό διάστημα.

EXTRA TIP: Εάν το δέρμα στην περιοχή της πάνας έχει υγρή επιφάνεια, βοηθάει η περιποίηση με φυσιολογικό ορό πριν την χρήση οποιασδήποτε κρέμας. Ένας απλός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε κομπρέσες με φυσιολογικό ορό τις οποίες αφήνουμε στην περιοχή για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια τις αλλάζουμε. Αυτό θα πρέπει να γίνεται για περίπου 1 ώρα και 4 φορές μέσα στη διάρκεια της ημέρας για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να ξεραθεί η βλάβη στην περιοχή. 


Άννα Κοντογέωργου

Παιδίατρος  Επιμελήτρια στο Ογκολογικό τμήμα του «Παίδων Αγία Σοφία»

& υποψήφια διδάκτωρ στο ΕΚΠΑ 

No Comments

Give a comment