ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΥΠΝΟ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΥΠΝΟ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ


Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία (AAP), πρόσφατα αναθεώρησε τις οδηγίες για τον ασφαλή ύπνο στα βρέφη. Η επισήμανση των οδηγιών αυτών και η εφαρμογή τους έχει σαν βασικό στόχο τη μείωση των ποσοστών του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (Sudden Infant Death Syndrome- SIDS) που αποτελεί την βασική αιτία τραυματικού θανάτου στην βρεφική ηλικία.

Καθώς οι συμβουλές σχετικά με τον ύπνο των βρεφών έχουν αλλάξει κατά καιρούς, οι γονείς συχνά αγνοούν τις τρέχουσες οδηγίες και οδηγούνται σε λανθασμένες τεχνικές. Η εφαρμογή των κανόνων για ασφαλή ύπνο είναι απλοί αλλά παράλληλα σημαντικοί για την προστασία του μωρού μας.

Πώς να παρέχετε ασφαλή ύπνο στο μωρό σας.

Οι οδηγίες της AAP σχετικά με τον ασφαλή ύπνο των βρεφών συστήνουν τις εξής πρακτικές:

  • Τα βρέφη πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα, σε σταθερή, επίπεδη και μη κεκλιμένη επιφάνεια ύπνου, χωρίς μαξιλάρι.
  • Δεν θα πρέπει να υπάρχουν πρόσθετα αντικείμενα πάνω στο κρεβατάκι του μωρού, όπως σφήνες και παιχνίδια καθώς αυτό σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα ατυχήματος και ασφυξίας.
  • Κεκλιμένες επιφάνειες όπως τα καθισματάκια αυτοκινήτου, τα πορτ μπεμπέ και οι βρεφικοί ιμάντες (μάρσιποι), θα πρέπει να αποφεύγονται για τον ύπνο τους, ειδικά για βρέφη κάτω των 4μηνών.
  • Συστήνεται το βρέφος να κοιμάται σε δικό του κρεβατάκι, δίπλα στο κρεβάτι των γονιών, για τους πρώτους 6 μήνες ζωής τουλάχιστον. Δεν θεωρείται ασφαλής η συγκοίμηση των γονέων με το μωρό στο ίδιο κρεβάτι.
  • Επιτρέπεται και μάλιστα ενθαρρύνεται η τοποθέτηση του βρέφους μπρούμυτα (tummy time), με την προυπόθεση ότι το βρέφος είναι σε εγρήγορση και υπό την συνεχή επιτήρηση των γονέων του. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μετά την επιστροφή από το μαιευτήριο για σύντομα χρονικά διαστήματα που σταδικά μπορούν να αυξηθούν στα 15-30 λεπτά/ημέρα περίπου όταν το βρέφος φτάσει στην ηλικία των 7 εβδομάδων. Το όφελος αφορά  στην αναπτυξιακή εξέλιξη του βρέφους και στην προστασία από την εμφάνιση πλαγιοκεφαλίας θέσης.
  • Επιπλέον, στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των ποσοστών SIDS, η AAP συστήνει την σίτιση των βρεφών με μητρικό θηλασμό καθώς και ενθαρρύνει την χρήση πιπίλας. Στα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά, και προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανή σύγχυση θηλών από τη χρήση πιπίλας, συστήνεται η χρήση της αφού έχει εγκατασταθεί ικανοποιητικά ο θηλασμός.

Κοντογεώργου Άννα
Παιδίατρος – Επιμελήτρια Ογκολογικού “Παίδων-Αγ. Σοφία” & Υποψήφια Διδάκτωρ στο ΕΚΠΑ

Δείτε το σχετικό βίντεο της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Εταιρείας σχετικά με τις οδηγίες ασφαλούς ύπνου των βρεφών.

Safe Sleep for Your Baby: Every Nap & Every Night

Πηγή: American Academy of Pediatrics

( https://www.aap.org/en/patient-care/safe-sleep/ )

No Comments

Give a comment