Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ

Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ

Δεν είναι τυχαία η γνωστή σε όλους μας παροιμία… η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.

Το πρωινό είναι το βασικότερο γεύμα της ημέρας, το οποίο δυστυχώς πολλοί παραλείπουν είτε γιατί το ξεχνάνε είτε γιατί το υποβαθμίζουν είτε γιατί απλά δεν πεινάνε το πρωί!

Το πρωί, μετά από κάποιες ώρες ύπνου, οι αποθήκες ενέργειας είναι πολύ χαμηλές και επιβάλλεται να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό μας με τα απαραίτητα καύσιμα, τα οποία χρειάζεται για να αντεπεξέλθει στις καθημερινές δραστηριότητες.

  • Η επίδραση του πρωινού γεύματος συμβάλλει στην καλή πνευματική λειτουργία, ιδιαίτερα στα παιδιά.
  • Το πρωινό δίνει ενέργεια στα κύτταρα του εγκεφάλου. Η χαμηλή γλυκόζη στο αίμα έχει συσχετιστεί με κακή μνήμη, προβλήματα στην συγκέντρωση και μαθησιακές δυσκολίες.
  • Πολλές έρευνες απέδειξαν ότι οι επιδόσεις αυξάνονται σημαντικά μετά από ένα θρεπτικό πρωινό. Αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ απέδειξε ότι τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό έχουν χαμηλότερους βαθμούς στο σχολείο, είναι λιγότερο επιμελή και προσεκτικά, κινδυνεύουν περισσότερο από τραυματισμούς και , τέλος, είναι πιο επιθετικά.
  • Έχει φανεί πως τα παιδιά που τρώνε συστηματικά το πρωινό γεύμα έχουν μέχρι και 30% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα. Τα παιδιά που δεν παίρνουν πρωινό έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία, αφού τρώνε πιο μεγάλες ποσότητες στο μεσημεριανό γεύμα ή «τσιμπολογούν» snacks συνήθως ανθυγιεινά.
  • Επίσης, οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό είναι λιγότερο αγχώδεις, λιγότερο μελαγχολικοί και αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα συναισθηματικής κατάθλιψης, σε αντίθεση με αυτούς που αποφεύγουν το πρωινό. Και, έχει αποδειχθεί ότι όσοι τρώνε πρωινό, έχουν πιο ισορροπημένη διατροφή και μπορούν να ελέγχουν  καλύτερα το βάρος τους.

Το πρωινό πρέπει να καλύπτει το 25% των καθημερινών μας αναγκών σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. ΄

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα σωστό πρωινό:

  • Υδατάνθρακες, οι οποίοι δίνουν ενέργεια στο σώμα και το μυαλό
  • Λιπαρά, τα οποία αποτελούν πηγή ενέργειας και λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, Ε και Κ
  • Φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου
  • Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
  • Νερό,  για την σωστή ενυδάτωση του οργανισμού

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟ ΠΡΩΙΝΟ

  1. Γάλα με δημητριακά πρωινού (ολικής αλέσεως χωρίς προσθήκη ζάχαρης)
  2. Γάλα με βρώμη και τριμμένο μήλο, ταχίνι, μέλι, σταφίδες, κανέλα (porridge)
  3. 1 φλιτζ γάλα και 1 φέτα ψωμί με ταχίνι, μελάσσα, κανέλα και σπόρους chia
  4.  1 φλιτζ γάλα και 1 φέτα ψωμί με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα (χωρίς ζάχαρη)
  5. 1 φλιτζ γάλα και 1 κομμάτι σπιτικό κέικ (χωρίς ζάχαρη)
  6. 1 τοστ με τυρί, πάστα ελιάς και ντομάτα και 1 φρούτο
  7. 1 βραστό αυγό, 1 φέτα ψωμί με αβοκάντο και ντοματίνια

Συμπερασματικά, το πρωινό αποτελεί μία απαραίτητη και υγιεινή συνήθεια. Η συνήθεια αυτή βέβαια είναι καλό να υιοθετείται από την παιδική ακόμη ηλικία, τότε που τοποθετούνται τα θεμέλια για την μελλοντική  υγεία των παιδιών.

Αξίζουν λίγα λεπτά λιγότερο ύπνο και καλύτερη οργάνωση προς όφελος της υγείας και ευεξίας του οργανισμού μας!

Ναι, το πρωινό είναι μία καλή επένδυση σε μία παραγωγική και όμορφη μέρα!


Αναστασία Κόκκαλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Καλλίδου 1, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 224627, κιν. 6974 451450
Email: info@kokkalidiet.gr
www.kokkalidiet.gr

No Comments

Give a comment