ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

  Η φαγούρα ή αλλιώς κνησμός κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκληθεί από διάφορα αίτια και να αφορούν είτε την ίδια την κύηση είτε άλλους παράγοντες. Μπορεί να εμφανίζεται από καταστάσεις όπως χημικό ερεθισμό (από αρώματα, απορρυπαντικά κ.α.), αλλεργία, δερματοπάθειες, αλλά και πιο σοβαρές καταστάσεις όπως η ενδοηπατική χολόσταση, λοιμώδεις εξανθηματικές καταστάσεις, ηπατίτιδα, κ.α. Ανάλογα με την εμφάνιση συμπτωμάτων επικοινωνούμε με την μαία ή τον γιατρό μας.

               Η φαγούρα είναι μια εκδήλωση στην εγκυμοσύνη που εμφανίζεται αρκετά συχνά και μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα σημεία επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής και τον ύπνο της εγκύου. Δύο από τα πιο κοινά σημεία είναι η κοιλιά και το στήθος. H φαγούρα στην περιοχή της κοιλιάς εμφανίζεται συνήθως όσο προχωράει η εγκυμοσύνη καθώς το δέρμα στην κοιλιά τεντώνεται – διαστέλλεται και έτσι προκαλείται αυτό το σύμπτωμα. Άλλα πιθανά αίτια αφορούν τις ορμονικές αλλαγές που εμφανίζονται στην εγκυμοσύνη, την ξηρότητα της επιδερμίδας, την μεγάλη αύξηση βάρους και τις ραγάδες.

Για την μείωση της έντονης φαγούρας προσπαθήστε:

  1. Να χρησιμοποιείτε φαρδιά βαμβακερά ρούχα, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με το δέρμα και εντείνουν το σύμπτωμα του κνησμού
  2. Να ενυδατώνεστε συχνά κατά την διάρκεια της ημέρας
  3. Να χρησιμοποιείτε από την αρχή της εγκυμοσύνης, λαδιού για την πρόληψη εμφάνισης ραγάδων όπως της biο-oil.
  4. Να χρησιμοποιείτε αφρόλουτρο με απαλά και όχι έντονα αρώματα.
  5. Προσπαθήστε να έχετε ισορροπημένη πρόσληψη βάρους κατά την εγκυμοσύνη
  6. Άμα παρατηρήσετε και την εμφάνιση εξανθημάτων επικοινωνήστε με την μαία ή τον γιατρό σας

               Η φαγούρα μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να εμφανιστεί στα πέλματα και στις παλάμες. Αν το σύμπτωμα αυτό εμφανίζεται κυρίως κατά την διάρκεια της νύχτας, στερώντας σας την ποιότητα ύπνου και χωρίς απαραίτητη  την εμφάνιση εξανθημάτων, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την μαία ή τον γιατρό σας για να σας υποβάλλουν σε περαιτέρω έλεγχο για τον αποκλεισμό κάποιας κατάστασης που αφορά τα επηρεασμένα ηπατικά ένζυμα και άρα καταστάσεων όπως αυτή της ενδοηπατικής χολόστασης.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να παρατηρείτε την ημέρα εμφάνισης συμπτωμάτων, το σημείο του σώματος που εμφανίζεται ο κνησμός και την ύπαρξη συνοδών συμπτωμάτων όπως εξανθήματα.

Τι θα πρέπει να γνωρίζω:

  • Οι συμπληρωματικές εξετάσεις που θα χρειαστεί να κάνετε αφορούν τον αποκλεισμό ή την επιβεβαίωση κάποιας παθολογικής κατάστασης, ώστε να προληφθούν και αντιμετωπιστούν
  • Σε περίπτωση παθολογικής κατάστασης υπάρχει τρόπος να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα με αγωγή που θα σας χορηγηθεί από τον γιατρό σας
  • Σε περίπτωση κνησμού από κάποια κατάσταση όπως ενδοηπατικη χολόσταση, θα χρειαστεί να επισκέπτεστε πιο συχνά τον γιατρό σας μέχρι τον τοκετό.
  • Ο κνησμός πρόκειται να υποχωρήσει μέχρι τις πρώτες 14 ημέρες μετά τον τοκετό.

               Ο κνησμός είναι μια εμφάνιση που εντοπίζεται σε μεγάλο πληθυσμό εγκύων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χρειάζεται να είστε παρατηρητικές, να ακολουθείτε κάποια βήματα πρόληψης και σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων να περιποιείστε το δέρμα σας και ανάλογα με την εκδήλωση να βρίσκεστε σε επικοινωνία με την μαία ή τον γιατρό σας.


Χρύσα Γερανίου

Μαία MNB CENTER

No Comments

Comments are closed.