ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ…ΥΓΙΕΙΝΟ ΚΟΛΑΤΣΙΟ!

ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ…ΥΓΙΕΙΝΟ ΚΟΛΑΤΣΙΟ!

Η παιδική ηλικία αποτελεί μία σημαντική και κρίσιμη φάση της ζωής του ανθρώπου σε ό,τι αφορά την ψυχοσωματική ανάπτυξη. Οι σωστές βάσεις για καλή υγεία στην ενήλικη ζωή και για την πρόληψη της παχυσαρκίας θεμελιώνονται τώρα. Επίσης, σχεδόν όλες οι διατροφικές συνήθειες που έχουμε ως ενήλικες εδραιώνονται στην παιδική ηλικία. Και…είναι γνωστό ότι τα παιδιά μιμούνται συμπεριφορές και συνήθειες – και διατροφικές – των ενήλικων. Επομένως, είναι απαραίτητη η εξασφάλιση όλων των απαραίτητων συνθηκών και προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού και την υιοθέτηση μίας σωστής διατροφικής συμπεριφοράς.

Οι ενεργειακές ανάγκες του παιδιού εξαρτώνται πολύ από την σύσταση του σώματος, το βάρος, το ύψος και την φυσική δραστηριότητα. Γενικά η ενεργειακή κατανάλωση ενός παιδιού κυμαίνεται από 70-110 θερμίδες/κιλό σωμ. βάρους, δηλαδή περίπου 2000 θερμ./μέρα Οι πρωτεΐνες πρέπει να παρέχουν το 15% των συνολικών ημερήσιων προσλαμβανόμενων θερμίδων, οι υδατάνθρακες θα πρέπει να καλύπτουν το 60% και η πρόσληψη λίπους δεν πρέπει να ξεπερνά 35%.

Η διατροφή των παιδιών πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η επαρκής πρόσληψη του ασβεστίου, του σιδήρου και του ψευδαργύρου

Προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπία και επάρκεια στις ποσότητες των θρεπτικών συστατικών το παιδί πρέπει να καταναλώνει 6 γεύματα ημερησίως: πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό και προ του ύπνου.

Το δεκατιανό γεύμα, δηλαδή το κολατσιό στο σχολείο, αποτελεί την ‘θρεπτική γέφυρα΄ μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού. Πρέπει να παρέχει στο παιδί τα θρεπτικά συστατικά που θα διατηρήσουν την ενέργειά του χωρίς να το επιβαρύνει με πολλές θερμίδες.
Ένα υγιεινό κολατσιό των 300 θερμίδων περίπου, πλούσιο σε φυτικές ίνες, φτωχό σε αλάτι, ζάχαρη και λίπος είναι η ιδανική επιλογή. 

Προτάσεις:

  • Σάντουιτς με τα σωστά  υλικά από το σπίτι
    • Λευκό ή κίτρινο τυρί και ντομάτα/αγγούρι
    • Αυγό με τυρί κρέμα και αγγούρι
    • Κοτόπουλο (ψητό/βραστό) με τριμμένο καρότο και λαδολέμονο
    • Φυστικοβούτυρο, μπανάνα, κανέλα
    • Ταχίνι, μέλι, μπανάνα, κανέλα
  • Φρούτα / Smoothie
  • Σουσαμένιο κουλούρι και κασέρι
  • Τραχανάς με γάλα

Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά μπορούν να αγαπήσουν διαφορετικές καινούριες γεύσεις, αρκεί να το προμηθεύετε με σπιτικά σνακ ώστε να μην καταναλώνει συχνά επεξεργασμένες τροφές. Έτσι, το παιδί μυείται στην υγιεινή διατροφή και μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας καθώς και ο επιπολασμός χρόνιων παθήσεων, που συνδέονται με την παχυσαρκία όπως στεφανιαία νόσο, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση κλπ. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η ποιότητα του  σπιτικού  φαγητού υπερέχει από αυτήν των έτοιμων γευμάτων. Δοκιμάστε, λοιπόν, σπιτικές συνταγές με αγνά και καθαρά υλικά για  να γνωρίζετε τι τρώει το παιδί σας, αλλά και να το μαθαίνετε τις παραδοσιακές μεσογειακές γεύσεις!


Αναστασία Κόκκαλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Καλλίδου 1, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 224627, κιν. 6974 451450
Email: info@kokkalidiet.gr
www.kokkalidiet.gr

No Comments

Give a comment