ΓΡΙΠΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: 5 ΣΥΧΝΟΙ ΜΥΘΟΙ

ΓΡΙΠΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: 5 ΣΥΧΝΟΙ ΜΥΘΟΙ

Ο χειμώνας είναι κατεξοχήν περίοδος έξαρσης πολλαπλών ιώσεων, μεταξύ αυτών και της γρίπης. Σύμφωνα με τα τρέχοντα στατιστικά του ΕΟΔΥ, ο πιο συχνός τύπος είναι γρίπη τύπου Α (Η3Ν2). Το καλύτερο μέτρο πρόληψης είναι  ο ετήσιος εμβολιασμός σε όλα τα παιδιά ηλικίας άνω των 6μηνών, ιδιαιτέρως στα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως είναι τα παιδιά που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική φαρμακευτική αγωγή, έχουν κάποιο νόσημα του ανοσοποιητικού, καρδιοπάθεια, άσθμα ή αιματολογικό νόσημα.

Υπάρχουν κάποιες αντιλήψεις οι οποίες έχουν επικρατήσει και πολλές φορές αναπαράγονται από τους γονείς, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν επιστημονική βάση και μόνο σύγχυση προκαλούν στους γονείς.

Παρακάτω αναφέρονται 5 γνωστοί μύθοι σχετικά με τη γρίπη:

ΜΥΘΟΣ 1: Η ΓΡΙΠΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΒΓΕΙ ΕΛΑΦΡΙΑ ΝΤΥΜΕΝΟ ΣΤΟ ΚΡΥΟ

Οι ιώσεις πράγματι εκδηλώνονται με αυξημένη συχνότητα τους χειμερινούς μήνες. Ο βασικός λόγος που το προκαλεί αυτό είναι ο πιο συχνός συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους (πχ σχολεία). Επιπλέον, η χαμηλή θερμοκρασία και η υγρασία στη διάρκεια του χειμώνα διευκολύνουν την εγκατάσταση ιών στον οργανισμό μας. Η έκθεση του παιδιού σε περιβάλλον που υπάρχει κάποιος ιός είναι ο λόγος νόσησης και όχι το ελαφρύ ντύσιμο καθεαυτό.

ΜΥΘΟΣ 2: ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΙΩΣΗ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Οι ιώσεις είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενες και δεν χρειάζονται κάποια εξειδικευμένη θεραπεία. Τα απαραίτητα μέτρα υποστήριξης ενός παιδιού με ίωση περιλαμβάνουν: καλή ενυδάτωση, αντιπυρετικά, διαλύματα ηλεκτρολυτών σε περίπτωση ήπιας αφυδάτωσης, ξεκούραση και ελαφρά δίαιτα. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμμία επίδραση στους ιούς, δεν επηρεάζουν την πορεία της ίωσης ούτε μειώνουν την διάρκεια των συμπτωμάτων.

Συνήθως αντιβίωση χορηγείται όταν υπάρχει πιθανή ή αποδεδειγμένη επιπλοκή από την ίωση και πάντα με υπόδειξη του παιδιάτρου μας.

ΜΥΘΟΣ 3: ΧΟΡΗΓΩ ΑΝΤΙΠΥΡΕΤΙΚΟ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΧΕΙ ΔΕΚΑΤΑ

Το αντιπυρετικό χορηγείται μόνο σε θερμοκρασίες πάνω από 38,2 οC, και μόνο εφόσον αυτός επιμένει στην θερμομέτρηση που θα κάνουμε μετά από 20 λεπτά. Είναι σημαντικό να χορηγούνται με φειδώ τα αντιπυρετικά εφόσον το παιδί δεν έχει υψηλό πυρετό και είναι σε καλή κατάσταση.

ΜΥΘΟΣ 4: ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΓΡΙΠΗ

Το εμβόλιο της γρίπης περιέχει αδρανοποιημένους ιούς της γρίπης που δεν μπορούν να προκαλέσουν νόσηση. Αντίθετα ως παρενέργειες του εμβολίου μπορεί ενίοτε να παρουσιαστούν πόνος στο σημείο της ένεσης, χαμηλός πυρετός ή δέκατα, κόπωση και μυαλγίες που έχουν σύντομη διάρκεια και όχι θορυβώδη εικόνα.

ΜΥΘΟΣ 5: Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ

Οπωσδήποτε ένα ανοσοποιητικό σύστημα που έχει επάρκεια βιταμινών είναι πιο υγιές, ωστόσο η χορήγηση βιταμίνης C δεν φαίνεται να εμποδίζει την νόσηση από γρίπη και σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως θεραπεία αντιμετώπισης της.

Για περισσότερες πληροφορίες εγγραφείτε στα μαθήματα μας σχετικά με τις ιώσεις στην παιδική ηλικία.



Άννα Κοντογέωργου

Παιδίατρος  Επιμελήτρια στο Ογκολογικό τμήμα του «Παίδων Αγία Σοφία»

& υποψήφια διδάκτωρ στο ΕΚΠΑ 

No Comments

Give a comment